"Könyvtárak az emberért - felelősség a Földért"

- Országos Könyvtári Napok - 2019
Az Országos Könyvtári Napok, mint a könyvtáros szakma legjelentősebb eseménye 2019-ben is több ezer könyvtár összefogásával valósul meg, a lakosság széles körének bevonásával. A hét központi szlogenje: "Könyvtárak az emberért - felelősség a Földért". Szeretnénk, ha összehangolt tevékenységünk a megszokott tartalmas színvonal mellett újdonságokat is kínálna a rendszeres könyvtárlátogatóknak éppúgy, mint azoknak, akik ezekben a napokban fognak ismerkedni a sokszínű könyvtári szolgáltatásokkal.

Programtervezés

Szeptember 30. hétfő (1. nap): A mese hatalma: könyvekkel a természetért

Foglalkozások gyermekeknek (és gyermekes szülőknek) a természeti környezetünk Mesedélelőtt, mesedélután: a Földről, állatokról, növényekről (mesejáték, bábjáték, bábszínház, papírszínház). Mondavilág: a világ keletkezése (görög, kelta, germán, finn stb. eredetmítoszok).  On-line múlt: régi magyar könyvek a természetről, növényvilágról, állatokról. Játszóház. Baba-mama klub foglalkozás.

 

Október 1. kedd (2. nap): Négy elem: a lét meghatározói
Föld – "Porból lettünk" - kapcsolat a csillagokkal. Régészet, fazekasság, csillagászat. (növények, természetes kertművelés, vegyszermentesség, változó tájaink, Nemzeti parkok, barlangászás, hegymászás, asztofotózás...

Víz – az örök körforgás: (víztakarékosság, víz élettani hatása, vízfogyasztás előnyei a cukrozott és édesítőszeres italokkal szemben, vízi sportok, hajózás, búvárkodás. Öntözés (pl. UNESCO-programok a sivatag visszahódítására), folyószabályozás a múltban és ma.

Levegő - Mit tegyünk az élhető városért? (atmoszféra, hogyan közlekedjünk, fenntartható egészséges levegő, Föld tüdeje az (eső)erdők, faültetési akció, légúti betegségek (asztma) és a szennyezett levegő kapcsolata, dohányzás, szmog)

Tűz – Az éltető Nap. Művészetek: tánc, tűzzománc, üvegfúvás. A tűz története (mitológia).  A globális felmelegedés és a tűzvészek (erdő- és bozóttüzek). Megújulú erőforrások (fa-fűtés, alternatív fűtés).  Tűzhányók szerepe a korábbi felmelegedésekben. Internetes források a globális Földről.

 

Október 2. szerda (3. nap): Klímaváltozás: mindannyiunk felelőssége
Tegyünk a globális felmelegedés ellen! Kapcsolódás Ferenc pápa: Laudato si’ (Áldott légy) – A közös otthon gondozása alcímű enciklikájához.
Hazai klímakutatás: előadások, vélemények pro és kontra.

Vegyetek kezetekbe könyvet! Technikai mentes nap kihívás: kapcsoljátok ki a rádiót, a TV-t, a számítógépet és a mobiltelefont!

Csökkentsd a biológiai lábnyomod! Tudatos vásárlás, újrahasznosított termékek, szelektív gyűjtés, saját újrahasznosítás, pazarlás csökkentése, kölcsönzés. Környezettudatos építés, hűtés-fűtés (hőszigetelés), világítás. Természetvédő civilek: előadások, viták.  Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! : klímamentő ötletek.  Kézműves foglalkzások - újrahasznosítás.

 

Október 3. csütörtök (4. nap): Fenntartható fejlődés? A gazdasági növekedés mítosza
Előadások, prezentációk: új gazdaságkutatási eredmények.
Fenntartható Föld: túlnépesedés, élelmiszerválságok, vízhiány. Illúzió vagy lehetőség? Ökofalvak (Somogyban Visnyeszéplak): a természetközeli élet gyakorlata modern világunkban. A témával kapcsolatos előadások, kiállítások, könyvbemutatók, filmvetítések, beszélgetések. Alternatív energiahordozók, megújuló energiaforrások és felhasználásuk.
A távoli jövő lehetőségei (Elon Musk, Tesla, SpaceX, Mars). Táplálkozás: helyi piac.  Környezetbarát kert, komposztálás.

 

Október 4. péntek (5. nap): Velünk élő természet: Az állatok világnapja

Vörös Könyv:Veszélyeztetett állatfajok. Jelentés az Antarktiszról. Assisi Szent Ferenc nyomában. Magyar természetfilmezés, magyar természetfotós sikerek. A felelősségteljes állattartás.  Házi kedvencek egykor és napjainkban.  Kabalaállatok a könyvtárban és a könyvtáron kívül. Állatos gyűjtemények (plüss, fotó, képeslap, bélyeg, stb.). Madárbarát kert. Állatok az emberért (vakvezetők).  A lélek gyógyítói (terápiás állatok, állatsimogatók). Állatmenhelyek.

 

Október 5. szombat (6. nap): Ökonap

Családi ökonap (gyógynövényes testápolók, szappanok, zöld pelus, nézz körül - saját környezetedben és fedezd fel az értékeit!
Családi vetélkedő, hogyan tud a család egészségesebben, takarékosabban, kevesebb szemetet termelve élni. Környezetvédő megoldások: szennyezés csökkentés, tömegközlekedés, kerékpározás, energiatakarékos berendezések, tudatos vásárlás, újrahasznosítás, kölcsönzés, vegyél használtat, spórolás. Mozgás és étkezés kultúra. Egészségmegőrzés: Sétálj, gyalogolj, tekerj! Környezettudatos élet.

 

Október 6. vasárnap (7. nap): Családi nap: az összefogás napja
Kapcsolódás az egyházakhoz, felekezetekhez: Ferenc pápa enciklikája kapcsán.

Könyvajánlás közösségek számára,együttműködve a lelkészekkel, papokkal (templomi könyvajánló). Mi tanulhatunk? Természetközeli hívők gyakorlata: budhizmus, Krisna-völgy. Légy a természet része: sport, túra, kerékpározás.  Egymillió lépés Magyarországon (Kék Túra : Rockenbauer Pál). Családi túrák szervezése: fedezd fel az ősz csodáit: természeti érdekességek, termények, ősi fák, parkok. Elődeink együttélése a természettel? Néprajzi kirándulás a múltban. Előadások, beszélgetések. Családi játszóház.