Programok

 • KönyvtárMozi szakmai nap

  Az animációs filmek piaca a következő kilenc évben összességében várhatóan 60 százalékkal fog növekedni. A kultúra ezen szegmense a fiatal (és idősebb) generációk életében meghatározó világérzékelési kultúrát, értelmezési platformot, vizuális környezetet jelent. Az animációs alkotások évtizedek óta a médiajelenségek kikerülhetetlen szereplői, jelentőségük pedig a jövőben várhatóan tovább fog növekedni. Előadás-sorozatunkban a médiatudatosság kritikus fontosságú képességét, ennek kihívásait, lehetőségeit az animáció értelmezési szűrőjén keresztül vizsgáljuk, egyszerre foglalkozva a speciális kihívásokkal és az általános tanulságokkal.
  Tovább
 • 16. Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciája

  Az Informatikai és Könyvtári Szövetség, Csongrád Város Önkormányzata és a Csemegi Károly Könyvtár tisztelettel meghívja Önt a Kárpát-medencei könyvtárosok 16. találkozójára.
  Tovább
 • 10 éves a KSZR

  10 éves a KSZR Műhelynap a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerről 2023. május 31. A műhelynapon szó lesz a kezdetekről és az elmúlt 10 évről. Rövid előadások mutatják be a jelen szolgáltatásait, a kerekasztal beszélgetésen pedig a jövő útjairól, a rendszer fejlesztésének lehetőségeiről gondolkodunk együtt. Várunk mindenkit sok szeretettel 2023. május 31-én a Pócsmegyeri Rendezvényközpontban! Az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár nevében: Tőzsér Istvánné Géczi Andrea és Dr. Tóth Máté
  Tovább
 • Babaolvasó szakmai nap

  Az Informatikai és Könyvtári Szövetség valamint a Verseghy Ferenc Könyvtár és közművelődési Intézmény szervezésében 2023.04.27-én Babaolvasó szakmai napot tartunk. A programra az esemény web-oldalán előzetesen lehet regisztrálni.
  Tovább
 • Internet Fiesta 2023

  2023-ban már 23. éve annak, hogy márciusban a könyvtárak megszervezik az Internet Fiesta programjait Az Informatikai és Könyvtári Szövetség – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával – ismét összehangolt eseményekre biztatja az intézményeket. Az idei fesztivál programjaira 2023. március 23 - 30. között kerül sor személyes és virtuális formában.
  Tovább
 • Kárpát-medencei Könyvtárosok találkozója

  Kedves Kollégák! Két év kényszerű kihagyás után az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében ismét megrendezésre kerül a jubileumi 15. Kárpát-medencei Könyvtárosok találkozója Csongrádon!
  Tovább
 • Könyvtárak a felhőben avagy kommunikáció és szolgáltatásfejlesztés az online térben

  Helyszín: Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ 2100 Gödöllő, Dózsa György út 8.
  Tovább
 • KönyvtárMozi szakmai nap

  A KönyvtárMozi szakmai nap 2021. augusztus 12-én, csütörtökön lesz megtartva a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban, Kecskeméten. Az esemény kapcsolódik a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválhoz. Részletes program és jelentkezés a link megnyitását követően érhető el.
  Tovább
 • Babaolvasó országos szakmai program

  Babaolvasó nap 2021. május 18. kedd 10.00 - 12.00 Helyszín: online tér - Zoom alkalmazás Előzetes regisztráció az online jelentkezési lapon szükséges! Részletes program és a jelentkezés a link megnyitását követően elérhető.
  Tovább
 • KönyvtárMozi online szakmai nap

  A KönyvtárMozi szakmai nap 2021. május 11. kedd 9.30 - 12.30 között lesz az online térben megtartva. Részletes program és jelentkezés a link megnyitását követően érhető el.
  Tovább
 • Internet Fiesta 2021.

  Felhívás az Internet Fiesta 2021. évi programjára Az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálásával a hazai könyvtárak sokféle ötlettel készülnek az Internet Fiesta eseményeire 2021. március 18-25 között. A kialakult járványügyi helyzet miatt azonban a programokra ismét az online térben kerül sor. Az elmúlt hónapokban digitális tartalmak, játékok, bemutatók sora készült el intézményeinkben, ezek bemutatására, népszerűsítésére jó alkalmat teremthet az idei Fiesta. A Fiesta http://fiesta.kjmk.hu/ oldalán 2021. március 3-tól regisztrálhatnak a különböző programokkal a résztvevők. Határidő: 2021. március 14.
  Tovább
 • Országos Könyvtári Napok 2020

  Könyvtárak az emberekért – Ünnepeljünk együtt!
  Tovább
 • Internet Fiesta 2020.

  IDŐPONT VÁLTOZÁS!! OKOS VÁROS – OKOS KÖNYVTÁR Internet Fiesta a könyvtárakban, 2020 A hazai könyvtárak 2020 tavaszán is nagyon sokféle ötlettel készültek az Internet Fiesta eseményeire. A kialakult járványügyi helyzet azonban nagyban érinti ezt a rendezvénysorozatot is. A személyes megjelenést igénylő programok most elmaradnak. Ugyanakkor sokan terveztek internetes fejtörőket, játékokat, és egyre több intézmény használja ki technikai adottságait, hogy online formában megossza előadásait, bemutatóit. Ezeknek biztosan örülnek majd a gyerekek és a felnőttek is. A könyvtárakat arra biztatjuk, hogy osszák meg tudásukat, és a rendkívüli helyzetben is regisztrálják ezen a felületen online eseményeiket. A könyvtárhasználóknak is érdemes lesz gyakran felkeresni ezt a honlapot, mert a tervezettnél sokkal tovább, 2020 szeptember 30-ig csatlakozhatnak otthonról a játékos ismeretszerzéshez, családi tanuláshoz. Bízunk benne, hogy hasznos és szórakoztató időtöltést kínálunk mindazoknak, akiknek most különösen sok időt kell otthon tölteniük. Budapest, 2020. március 24. INTERNET FIESTA PROGRAMBIZOTTSÁG
  Tovább
 • Internet Fiesta 2020

  SAJTÓKÖZLEMÉNY 2020. március 19-én 21. éve, hogy az Informatikai és Könyvtári Szövetség meghirdette az Internet Fiestát, amelyhez ezúttal is több száz könyvtár csatlakozott. Sajnos a hazánkban kialakult vészhelyzet nem teszi lehetővé, hogy a személyes találkozásra épülő programok megvalósuljanak, de annál több érdekesség várja mindazokat, akik felkeresik a Fiesta honapját: http://fiesta.kjmk.hu Ma éjfélkor több országos játék indul útjára a Katona József Könyvtárból. A kismamáknak ajánlják a Babákról mamáknak c. kvízjátékot. A hazai élőlényekhez kapcsolódik az Írjuk jól! 3. osztálytól játszható fejtörő, míg az Olvasó Nyuli 13+1 találatos totó ezúttal Csukás Istvánra emlékezik. Felnőtteknek szól az okos eszközökről, új technológiákról szóló Net-totó. A Víz világnapján, március 22-én teszik közzé a Cseppecske, a Csepptől az óceánig és a Zöldfülűek természetismereti játékokat. A jó megfejtők között nyereményeket sorsolnak ki a játékok végén, amelyekhez március 31-ig lehet kapcsolódni. A könyvtárosok bíznak benne, hogy hasznos és szórakoztató időtöltést kínálnak mindazoknak, akiknek most különösen sok időt kell otthon tölteniük akár gyerekek, akár felnőttek. Játsszunk együtt a virtuális világban! Budapest, 2020. március 18. Ramháb Mária Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke
  Tovább
 • Babaolvasó országos szakmai nap

  Az Informatikai és Könyvtári Szövetség és az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szervezésében 2020. május 28., csütörtök 10.00-12.00 között kerül megrendezésre a Babaolvasó országos szakmai nap. Helyszín: online tér - Zoom alkalmazással Jelentkezési határidő: 2020. május 20. Előzetes regisztráció az online jelentkezési lapon szükséges.
  Tovább
 • Országos Könyvtári Napok 2019

  Az Országos Könyvtári Napok programjait az alábbi web-címen lehet regisztrálni 2019. szeptember 3-tól. Már elérhetőek a letölthető anyagok is a honlapról. Mindenkinek kívánunk sok remek ötletet és érdeklődő, kíváncsi közönséget!
  Tovább
 • Könyvtármozi szakmai napok, Székesfehérvár

  A magyar filmkultúra értékei az ország közel 500 kistelepülési könyvtárában. KönyvtárMozi szakmai nap Székesfehérváron. A programot az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálja a megyei könyvtárak közreműködésével, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.
  Tovább
 • Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája

  Az Informatikai és Könyvtári Szövetség a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeummal közösen 2005 óta rendezi meg a Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciáját. A konferenciákon évről évre 7 szomszédos ország: Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Burgenland magyar könyvtárosai és a hazai szakemberek vesznek részt. A tanácskozás célja megismerni egymás könyvtárügyét és gyakorlatát. Kiemelt szerepet kap a kölcsönös kapcsolat kiépítése, ápolása, közös programok szervezése, amelyek túlmutatnak a konferencia időkeretein. Ezek a közvetlen kapcsolatok elősegítették, elősegítik a közös gondolkodást, közös programok megvalósításait. A tanácskozásokon feladatnak tekintjük, hogy a résztvevők tájékozódjanak a hazai kulturális irányításról, a nemzetpolitikai célokról, a Kárpát-medence történelmi múltjáról, jelenéről, irodalmi életéről. Kiemelt programként valósul meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megjelenő különböző pályázatok, programok ismertetése. A hazai könyvtári tendenciák, koncepciók bemutatása mellett foglalkoztunk a digitalizálás, a helytörténeti-, helyismereti tevékenység, az iskolai könyvtárak, a gyermekkönyvtárak, a jó gyakorlatok, az innováció témáival. Az előadók hazai és határon túli szakemberek. 2005-2018 között két alkalommal született együttműködési megállapodás az IKSZ és a határon túli szervezetek között, legutóbb 2014-ben.
  Tovább
 • Szakmai nap

  AZ INFORMATIKAI ÉS KÖNYVTÁRI SZÖVETSÉG Megyei könyvtári Tagozata és a BÉKÉS MEGYEI KÖNYVTÁR kétnapos szakmai programot szervez.
  Tovább
 • Babaolvasó szakmai nap

  BABAOLVASÓ országos szakmai nap. Helyszín: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár. Kecskemét, Piaristák tere 8. Időpont: 2019. május 21. kedd
  Tovább
 • A Nagy Könyves Beavatás

  „Számunkra A Nagy Könyves Beavatás többet jelent, mint egy verseny vagy játék. Először lassan kóstolgattuk a könyveket, mint kisgyerek a csokoládét, azért, hogy minél tovább tartson. Ma már „faljuk” a jobbnál jobb könyveket, nem tudunk betelni velük. Telhetetlenek lettünk.” (Battonyai Atomcsibék csapata A Nagy Könyves Beavatásról 2018-ban)
  Tovább
 • Internet Fiesta

  Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2019. március 21. és 28. között immár 20. alkalommal rendezi meg az Internet Fiestát a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Kérjük a könyvtárakat, csatlakozzanak az eseményhez, szervezzenek érdekes, informatív és hasznos programokat olvasóiknak, használóiknak, településük lakóinak annak érdekében, hogy minél tovább bővüljön a világhálót ismerők és használók köre.
  Tovább
 • KÖNYVTÁRAK A CSALÁDOKÉRT

  AZ INFORMATIKAI ÉS KÖNYVTÁRI SZÖVETSÉG Városi Tagozata kétnapos szakmai programot szervez „KÖNYVTÁRAK A CSALÁDOKÉRT” címmel. A közkönyvtárakban nagy számmal vannak jelen családokat megszólító programok, szolgáltatások. A városi könyvtárak helyzetéről készült SWOT analízisben (IKSZ Városi Tagozat 2016.) az erősségek és a lehetőségek oldalán is nagy súllyal szerepelnek a családokat célzó szolgáltatások. A könyvtárosok úgy gondolták, mind szélesebb körben megszólíthatók és bevonhatók a családok a könyvtárhasználói körbe. A tervezett programmal ennek a lehetőségét szeretnénk mind szélesebb körben szakmailag megteremteni. Előadások és közös beszélgetések szólnak arról a jelenlegi társadalmi környezetről, amelyben a családok szerepe erőteljesen megnövekedett. A bemutatók és a kiscsoportos gyakorlatok a könyvtári szolgáltatásokra fókuszálnak. A program alapvetően workshop jellegű, a témát bemutató előadásokkal, közös feldolgozással indul, a jó gyakorlatok bemutatásával, megvitatásával folytatódik, amelyet egy-egy terület műhelymunkában történő feldolgozása követ. A rendezvényre azok jelentkezését várjuk, akik vállalják a kétnapos intenzív együttlétet és közös munkát.
  Tovább
 • Közös tudás - Közösségi hozzáférés. Országos Könyvtári Napok 2018. október 1-7.

  Az Országos Könyvtári Napok, mint a könyvtáros szakma legjelentősebb eseménye 2018-ban is több ezer könyvtár összefogásával valósul meg, a lakosság széles körének bevonásával. Közös tudás - közösségi hozzáférés Ebben az évben az Országos Könyvtári Napok eseménysorozata két jelentős eseményhez kapcsolódik. Egyrészt 2018. Magyarországon a CSALÁDOK ÉVE. A könyvtárak eddig is számos hasznos családbarát szolgáltatással fordultak a lakosság felé. A Családok éve alkalmat ad arra is, hogy ezeket népszerűsítsék, együttműködő partnerek bevonásával hatékonyságát erősítsék. Az Országos Könyvtári Napok lehetőséget teremt új szolgáltatások bevezetésére, az év közben elindított családi könyvtári programok sajtónyilvános zárására, többgenerációs események tervezésére. Az Európai Bizottság javaslatára 2018. A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG EURÓPAI ÉVE. A döntést az Európai Parlament és a tagállami kormányok is elfogadták. A kezdeményezés célja, hogy minél többen fedezzék fel és ismerjék meg Európa kulturális örökségét. Az európai év szlogenje: „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”. Az év során több olyan kezdeményezésre és eseményre kerül sor Európa-szerte, amelyek segítségével a lakosság jobban megismerheti a kulturális értékeket. A kulturális örökség részét képezik a gyerekként megismert mesék, a szüleink és nagyszüleink által átadott ismeretek, a hagyományos ételek, a művészeti alkotások, a tárgyi kultúra, stb. – ezek bemutatására is változatos tevékenységgel készülhetünk. Szeretnénk, ha összehangolt tevékenységünk a megszokott tartalmas színvonal mellett újdonságokat is kínálna a rendszeres könyvtárlátogatóknak éppúgy, mint azoknak, akik ezekben a napokban fognak ismerkedni a sokszínű könyvtári szolgáltatásokkal.
  Tovább
 • Kihívások, változások - a tudományos és szakkönyvtárak feladatai az európai trendek mentén. Workshop

  A 2017-ben NKA támogatással megvalósult sikeres szakkönyvtári workshop rávilágított a szakmai kommunikáció eddigi hiányaira és az eszmecsere szükségességére. Idén is folytatjuk a tagozat könyvtárainak tanácskozását, kiemelve a tudományos és kutatókönyvtárak legégetőbb feladatait.
  Tovább
 • "Marketing a könyvtárakban, avagy a szerelmes olvasó”

  Az IKSZ Városi Tagozata szakmai napja a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban. A szakmai nap célja, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy a könyvtárról és könyvtárosokról kialakult negatív sztereotípiák megváltozzanak a társadalomban, hogy új, innovatív ötleteket adjunk. Szeretnénk megmutatni azt, hogyan lehet trendivé tenni a könyvtárakat, hogyan tudjuk vonzóvá tenni a könyvtárlátogatást, hogyan lehet felébreszteni az emberekben a vágyat az olvasás és a könyvek, közvetve pedig a könyvtárak iránt, hogyan tudunk az olvasóval közös értékeket megfogalmazni, élményt nyújtani és előállítani.
  Tovább
 • IKSZ szakmai műhelynapok : Adatvédelmi területek a könyvtárakban – felkészülés az új szabályozásra a megyei könyvtárakban

  Az Informatikai és Könyvtári Szövetség Megyei Könyvtári tagozatának szakmai tanácskozása 2018. április 17-18-án a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhat meg Szegeden a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár rendezésében GDPR és a könyvtárak címmel. Az általános adatvédelmi rendelet a szakmai napok irányt adó tematikája, melynek aktualitását az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendeletének 2018. május 25-től való alkalmazása teszi sürgetővé.
  Tovább
 • Internet Fiesta 2018

  Az Internet Fiesta országos programsorozatra KÖNYVTÁR – INTERNET - Egészség címmel 2018. március 22-29. között kerül sor, az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében. Támogató a Nemzeti Kulturális Alap. A könyvtárak programjaikat 2018. március 12-ig, illetve a záró konferencián való részvételüket 2018. március 22-ig a következő honlapon regisztrálhatják:
  Tovább
 • "Ment-e a világ elébb?" c. tudományos és szakkönyvtári konferencia az IKSZ és a KSH Könyvtára szervezésében

  A konferencia időpontja: 2017. október 16., 10-15 óráig Helyszíne: Központi Statisztikai Hivatal, Keleti Károly terem
  Tovább
 • "Partnerség és együttműködés" - Az IKSZ Városi Könyvtári Tagozat szakmai napja

  Az Informatikai és Könyvtári Szövetség Városi Könyvtári Tagozata "Partnerség és együttműködés" témában szakmai napot szervez. Időpont: 2017. október 11., szerda A program helyszíne: Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár Balatonalmádi, Városház tér 4.
  Tovább
 • Országos Könyvtári Napok 2017 - "Csak tiszta forrásból"

  Az Országos Könyvtári Napok 2017 őszi programsorozata "Csak tiszta forrásból" címmel
  Tovább
 • KönyvtárMozi szakmai nap, Kecskemét

  Az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Kecskemétfilm Kft. közös rendezvénye "A kistelepülések mozgóképkulturájának helyzete, avagy a KönyvtárMozi szerepe" címmel
  Tovább
 • OKN Babaolvasó szakmai nap, Szeged

  Babaolvasó szakmai nap, Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár
  Tovább
 • "Könyvtárak a kamasz olvasókért" - Cegléd, 2017. április 4-7.

  Az Informatikai és Könyvtári Szövetség Városi Tagozata három napos szakmai programja Cegléden, az Aquarell Hotelben
  Tovább
 • Internet Fiesta 2017 Záró konferencia 2017. március 29.

  Internet Fiesta 2017 Záró konferenciája a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban 2017. 03. 29., 10.30h
  Tovább
 • A Nagy Könyves Beavatás 2017. március 25. 11-14 h, OSZK

  Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat "A Nagy Könyves Beavatás" c. olvasásnépszerűsítő programjának eredményhirdetése az OSZK-ban, 2017. március 25-én
  Tovább
 • Szakkönyvtári Seregszemle 2017. március 21. KSH Könyvtár

  A KSH Könyvtár, az MKE Társadalomtudományi Szekciója és az IKSZ Tudományos és Szakkönyvtári Tagozata "Szakkönyvtári Seregszemle 2017 c. konferenciája
  Tovább
 • KönyvtárMozi szakmai nap, Kecskemét, 2016. december 12. 10h

  Az Informatikai Könyvtári Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár tisztelettel meghívja KÖNYVTÁRMOZI SZAKMAI NAPRA Időpont: 2016. december 12., 10 óra Helyszín: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Kecskemét, Piaristák tere 8.
  Tovább
 • Országos Könyvtári Napok 2016

  Országos Könyvtári Napok 2016 őszi programsorozata Nagy Könyvtári Beavatás címmel
  Tovább
 • Útban a Minősített Könyvtár Cím felé

  Szakmai nap a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban
  Tovább
 • Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája

  Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája, Csongrád 2016. május 29-30.
  Tovább
 • Internet Fiesta 2016. március 17-24.

  Közgyűjtemények a virtuális térben
  Tovább
 • KSZR Műhelynapok, Zalaegerszeg

  "A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer hatékony működtetése és a szolgáltatás népszerűsítése"
  Tovább
 • Országos Könyvtári Napok 2015

  KÖSZÖNTŐ 2015-ben már tizedik esztendeje, hogy amikor kissé megfakul az ég kékje, s tollas vándorok népesítik be az égi országutakat, szorgosan készülődnek a könyvtárak az Országos Könyvtári Napok eseményeire.
  Tovább
 • KSZR Műhelynapok Debrecen, Méliusz Juhász Péter Könyvtár

  Részletesen ld. a http://www.meliusz.hu/web/guest/esemenyek/-/tartalom/2015/09/23/kszr-muhelynapok--debrecen-516426 linken
  Tovább
 • Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája 2015

  A Kárpát-medencei könyvtárosok és szakmai szervezetek konferenciája időpontja 2015. május 31-június 1. Helye: Csongrád
  Tovább
 • Internet Fiesta 2015

  FELHÍVÁS Környezetünk és családunk az interneten Internet Fiesta a könyvtárakban, 2015 Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében 2015. március 19 – 26. között kerül sor az Internet Fiestára. A rendezvénysorozatot ebben az évben is a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Kérjük a könyvtárakat, csatlakozzanak az eseményhez, szervezzenek érdekes, informatív és hasznos programokat olvasóiknak, használóiknak, településük lakóinak annak érdekében, hogy minél tovább bővüljön a világhálót ismerők és használók köre.
  Tovább